Partiler Demirtaş için toplandı: AİHM kararını uygulayın

Selahattin Demirtaş hakkında Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın duruşması öncesi adliye önünde bir araya gelen siyasi parti liderleri, AİHM’in ihlal kararının uygulanmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği gerekçesiyle İstanbul 47'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın duruşması başladı. HDP İstanbul İl Örgütü, duruşma öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı. 

“AİHM kararı uygulansın” pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, iktidarın kanunları hiçe saydığını, verilen kararların hiçbirini uygulamadığını dile getirdi. 

‘BİRLEŞİK MÜCADELEYİ ÖRGÜTLEYECEĞİZ’

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise verilen hukuki kararlara rağmen arkadaşlarının talimatlar üzerine içeride tutulduğunu dile getirdi. Tümüklü, AKP’nin siyasi tutsaklara hiçbir hukuki kararı uygulamayacaklarını alenen söylediğini vurguladı ve “Biz de buradan ona sesleniyoruz, Selahattin Başkan’ın dediği gibi; ‘Cesareti bu ülkede hakları için, özgürlükleri için dövüşenlerle birlikte ezilenlere ulaştıracağız’ biz de bu cesaretle birleşik mücadeleyi örgütleyeceğiz ve söküp alacağız” dedi. 

‘MÜCADELEYE DEVAM’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de birlikte mücadele etmenin öneminin altını çizerek, “Kürdistan’ın özgürleşmesi, Türkiye’nin demokratikleşmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Bizler bugün eşitlik, adalet, barış için buradayız” ifadelerinde bulundu. 

İKTİDAR TEŞHİR OLDU

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu ise AİHM’in Demirtaş hakkında verdiği kararın gecikmiş olduğunun altını çizerek, “Bu iktidar uluslararası camiada teşhir oldu artık. Aldıkları tüm kararların hukuki değil siyasi olduğu teşhir oldu” dedi.

‘KARARI UYGULAMAK ZORUNDASINIZ’

Son olarak söz alan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise uzun bir süredir talimatla yürüyen bir yargı sistemi olduğunu belirterek, “Bu ülkede hukuk yok, yargı yok, adalet yok. Yargının kısmi olan bağımsızlığı bu iktidarla birlikte tümüyle ortadan kalktı. Uluslararası sözleşmeye imza attıysanız bu bağlayıcıdır, uygulamak zorundasınız” diye konuştu.