GÖRÜNTÜLÜ

‘Belediyeler halkımızın kanı ile kazanıldı boyun eğmeyelim’

Kızıltepe’nin tutuklu bulunan Belediye Eş Başkanı Leyla Salman ve ailesinin mücadelesini anlatan ablası Halise Salman, direnişi sürdüreceklerini ifade ederek, “Boyun eğmek yok” diyor.

AKP ve saray iktidarı tarafından tutuklanan ve yerine kayyum atanan kadın belediye eş başkanı Leyla Salman, Kürdistan özgürlük mücadelesine adanmış bir ailenin çocuğu olarak yurtseverlik duygularının yakıcı biçimde yaşandığı bir ortamda büyür. Abisi, ikiz kız kardeşi ve ablası gerilla saflarına katılan Salman da demokratik mücadele içerisinde kendisine yer bulur ve mücadelesini büyük bir inanç ve kararlılıkla sürdürür. Abla Halise Salman, mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirterek, Kürdistan halkının kayyum darbesine karşı direnmesi gerektiğini ifade ediyor. 

AİLE BASKILAR NEDENİYLE GÖÇ EDER

Halise Salman abisi, Hamdullah’ın 90’lı yılların başında gerilla saflarına katıldığını söylüyor. Abisinin katılımı ardından ailesinin devlet güçlerinin baskısı ile yüz yüze kaldığını anlatan abla Salman, kendisi ve iki kardeşinin bu süreçte defalarca gözaltına alındığını belirtiyor. Yaşanan baskı nedeniyle ailesinin İzmir’e göç ettiğini söyleyen Salman, ailenin burada da mücadeleyi sürdürdüğünü hatırlatıyor.

‘İKİ KIZKARDEŞİM DE GERİLLA SAFLARINA KATILDI’

İzmir’de Leyla’nın ikiz kardeşi Songül ile birlikte okula devam ettiğini diğer kardeşlerinin de çalışarak aileye baktığını anlatan abla Salman, 95 yılında kız kardeş Necla’nın gerillaya katıldığını aktarıyor. Necla’nın ardından Songül’ün de 1998 yılında saflara katıldığını belirten abla Salman, Leyla’nın da demokratik mücadele saflarında yerini aldığı bilgisini paylaşıyor. 

Abla, Salman 99 yılında ailede gerillaya katılan ilk kişi olan abisi Hamdullah’ın Batman’da bir çatışmada yakalandığı haberini aldıklarını ve abisinin müebbet hapis cezası aldığını kaydediyor. 

‘LEYLA, BELEDİYEDE MÜCADELEYE DEVAM EDER’

İzmir’deki çalışmalarının ardından kardeşi Leyla’nın 2004 yılında yerel seçin sürecinde Kızıltepe Belediye Meclis üyeliğine seçildiğini ifade eden abla Salman, “Leyla bu çalışmalarda çalışkanlığı, becerisi ve mütevaziliği ile kısa sürede öne çıktı” dedi.

2009 yerel seçimleri ardından belediye başkan yardımcılığına seçilen Salman, 2014 yerel seçimlerinde ise Kızıltepe Belediye Eş Başkanlığına seçilir. Leyla’nın çalışmalarını büyük bir inanç ve çaba ile yürüttüğüne dikkat çeken abla Salman, özellikle kadın çalışmalarına yönelik hassasiyetine vurgu yapıyor.

‘AİLE ARDI ARDINA ŞEHİT HABERLERİNİ ALIR’

Leyla ve ailesi mücadeleyi sürdürürken 2006 yılında Leyla’nın ikizi olan Songül’ün Şırnak Besta bölgesinde bir çatışmada yaşamını yitirdiği haberi gelir. Abla Salman, diğer kızkardeşleri Necla’nın da 1998 yılında bir çatışmada şehit düştüğünü ancak kendilerinin bunu 2012 yılında öğrendiğini dile getiriyor. 

‘DEFALARCA TUTUKLANDI BOYUN EĞMEDİ, EĞMEYCEK’

Kardeşi Leyla’nın belediye çalışmaları sürecinde iki defa tutuklandığını ve defalarca gözaltına alındığını da kaydeden abla Salman, bu süreçte hiçbir şekilde geri adım atmadığını söyledi. 

Son olarak kayyum işgali ile birlikte kardeşinin tekrar tutuklandığını belirten abla Salman, şöyle devam etti: “Zaten bir kaç ay önce tutukluydu, yeni tahliye edilmişti. İmza atmaya gidiyordu, tutuklanması için hiçbir sebep yoktu ama belediyeyi işgal etmek için tutukladılar.”

‘O DA BİZ DE DİRENECEĞİZ’

Kardeşi Leyla’nı n çocukluğundan bu yana çalışkan, kararlı ve geri adım atmayan bir kişiliğe sahip olduğunu anlatan abla Salman, “Şimdi yine aynı kararlılık ile devam edecek, biz de ailesi olarak her zaman arkasında olacağız. Yüzlerce siyasetçimiz tutuklu, hepsi bizim için aynıdır. Biz buı mücadeleyi bırakmayız” diye konuştu.

‘BELEDİYELER HALKIMIZN KANI İLE KAZANILDI SAHİP ÇIKALIM’

Kızıltepe halkına da seslenen abla Salman, şu çağrıyı yaptı: “Belediyeler kolay kazanılmadı, şehitlerin kanı ile elde edildi. O belediyeler şehitlerimizin kanıdır. Mesele Leyla ya da İsmail’in tutuklanması değildir. Mesele şehitlerimizin, halkımızın kanı ile kazandığımız belediyelerimizin işgal edilmesidir. Hiçbir Kürt bunu kabul etmemelidir.” 

Abla Salman son olarak Kızıltepe halkının kayyumu tanımamasını ve belediye eş başkanlarına sahip çıkmasını istedi.