GÖRÜNTÜLÜ

Güneyli partilerden KCK'nin çağrısına destek sürüyor

Kürdistan İslami Hareketi ve YNK, KCK'nin ulusal birlik çağrısına destek vererek, "Dört parça Kürdistan partileri ulusal birlik için çaba sarf etmelidir" dedi.

Kürdistan İslami Hareketi Politbüro Üyesi Kamil Mahmut ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Kerkük Dış İlişkiler Sorumlusu Hoşyar Abdurahman, KCK'nin ulusal birlik çağrısı üzerine ANF'ye değerlendirmede bulundu.

MAHMUT: ULUSAL BİRLİĞE GELMEYEN BERTARAF EDİLMELİ

Mahmut, 2013’te gerçekleştirilen Ulusal Birlik Konferansı için yapılan toplantının, partilerin sadece çıkarlarını düşünmesiyle heba edildiğini söyledi.
Mahmut, şu değerlendirmede bulundu:

"KCK’nin yaptığı çağrı, bütün siyasi partiler ve taraflara yapılmış bir çağrıdır. 2013’te Selahattin kentinde Ulusal Kongreyi tartışma üzere bütün siyasi taraflar bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi. Ama maalesef, bu çalışmalar ve çabalar bazı siyasi tarafların ve partilerin çıkar yaklaşımı nedeniyle heba edildi. Dört parça Kürdistan’da hazırlıklar iyi yapılmalı ve böylece ulusal kongreye gidilmelidir. Ve ulusal birliğe gelmeyen siyasi partiler bertaraf edilir. Siyasi partiler kendi partilerinin çıkarlarının dışına çıkıp ulusal birlikten yana adım atmalıdır.
Siyasi partilerin dar çıkarcı yaklaşımlarından kaynaklı ulusal birlik kongresine gidilmiyor ve adım atılmıyor. Ulusal birlik bir iki partinin katılımıyla yapılacak bir çalışma değildir; ulusal birlik dört parça Kürdistan’da bütün partiler ve siyasi tarafların katılımıyla yapılacak bir çalışmadır. Ulusal kongre çalışmalarını sil baştan başlatmak yanlış olur. 2013’te Selahattin kentinde yapılan toplantının devamını getirerek ulusal birliğe gitmemiz gerekiyor."

'SADECE KCK'NİN DEĞİL; HEPİMİZİN SORUNU OLMALI'

Kamil Mahmut, "Kürt ulusal birlik sorunu sadece KCK’nin sorunu olmamalıdır, bütün siyasi partilerin sorunu haline gelmelidir" diyerek, şöyle devam etti: "Biz Kürdistan İslami Hareketi olarak bir hareketin kontrolünden uzak olan bir kongreye katılacağız. Ama tek şartımız, kongrenin ulusal kongre olmasıdır. Bütün Kürdistan parçalarında siyasi parti ve taraflar arasında sorunlar var. Bu sorunlar ulusal soruna çözüm olmaktan uzak sorunlardır. Bizim esas sorunumuz, ulusal birliği nasıl sağlamalıyız? Kürtler birlik olmalıdır."

ABDURAHMAN: VARLIK YOKLUK SEBEBİDİR

"Biz Kürdistan Yurtseverler Birliği olarak KCK’nin yaptığı çağrıyı olumlu buluyoruz" diyen Hoşyar Abdurahman da şunları dile getirdi:
"Dört parça Kürdistan partilerini bir araya getirerek ulusal birliği sağlamalıyız. Daha önce de ulusal kongre çalışmalarına parti olarak katıldık. En son KNK’nin Kerkük ve Belçika’da yaptıkları ulusal birliğe dönük konferanslar oldu. Her zaman ulusal sorunu kendi sorunumuz olarak gördük ve boynumuzun borcu olarak ele aldık. 
2013’te ulusal kongre çalışmalarının sekteye uğramasına üzülmeden çalışmalarımızı devam ettirmeliyiz. Bu çalışmada partilerin çabaları oldu ama başaramadık. Başaramadık diye olmayacak anlamına gelmemelidir. Bunlar normal şeylerdir. Ama önümüzdeki süreçte Kürtler için varlık yokluk sebebi olan kongrenin yapılması adına güçlerimizi birleştirip bu birliği sağlamalıyız.”