Halep’in Şeyh Xıdır mahallesinde MİT ve ülkücü merkezi

Halep’in Şeyh Xıdır Mahallesi’nde MİT ve ülkücülerin merkezi ortaya çıktı.

BAAS rejimi güçleri ile çeteler arasında Halep’te yaşanan çatışmalar sırasında yüzbinlerce sivil iki ateş arasında kaldı. YPG, YPJ, QSD ile Asayiş güçleri iki ateş arasında kalan sivilleri kurtarmak için bir koridor açtı. Açılan koridor ile on binlerce sivil kurtarıldı. Halep’in 6 mahallesine girildi. Arama tarama faaliyetleri tamamlandıkça halkın da yeniden dönüşü sürüyor. Bu mahallelerdeki kontroller sırasında çetelerin bağlantıları, halktan çaldıkları, Türk devleti ve paravan yapılarıyla işbirlikleri de ortaya çıkıyor.

Şeyh Xıdır Mahallesi ilkokulu da YPG, YPJ, QSD ve Asayiş güçlerinin açtığı koridor alanı içinde kaldı. Okulda arama tarama yapan Asayiş güçleri, MİT ile ülkücülerin izlerine rastladı. Okulun giriş kapısı ile duvarlarına yazılan yazılar ile asılan pankartlar, ilkokulun MİT elemanları ile ülkücüler tarafından üs olarak kullanıldığını gösteriyor.

NEDEN ŞEYH XIDIR?

Şeyh Xıdır Mahallesi, Hayderiye, Bustan Paşa ve Hulok üçgeninde kalan bir mahalledir. Halep ve çevresinde Türkmenlerin en yoğun yaşadığı yerlerdir. O yüzden MİT ile ülkücüler tarafından buralar merkez üs olarak seçilmiş. 

Okulun içinde asılan ‘Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’ adlı Türkçe ve Arapça pankart okulun hangi amaçla ve nasıl kullanıldığını gösteriyor. Pankartın altında Türkmenlere Yardım Kampanyası yazılıyor.

Okulun duvarına asılan diğer bir pankart ise Suriye Birleşik Türkmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin. Bu durum, Türkiye’de yardımlaşma adıyla kurulan derneklerin nasıl bir görev için kurulduğunu da gösteriyor.

MİT’İN ÇETELERİ DUVARA DİZİLMİŞ

MİT ve ülkücüler tarafından merkez olarak kullanılan okulun duvarlarına eğittikleri gruplardan bazılarının adı da yazılmış. Adı yazılı olan gruplardan biri Muhammed Fatih Ketibesidir. Muhammed Fatih Ketibesi (Bölüğü) 2012 yılı başlarında Türkiye tarafından kurulan bir Türkmen çetesidir. Kurulduğu günden beri bu bölgede etkinlik gösterdi. Diğer bir grup ise Ömer Muhtar Ketibesidir. Bu grup da Türkiye tarafından Türkmenlerden oluşturulan bir gruptur. Ancak adı Muhammed Fatih kadar duyulmuş bir grup değildir. Abdullah Bin Uzeyfa Ketibesi de böyle bir gruptur. Adı duvara yazılı en çok bilinen grup ise Liva Tevhid ve Sultan Murad çeteleridir. Sultan Murad, yönetiminde yer alan MİT elemanlarıyla biliniyor. Mit elamanları Komutanlarından Seyf Ebubekir Polat ve Osman Salih ile genel sorumları olarak bilinen Fehim İsa MİT elemanlarıdır.

İKİ TANE DE AFAD KİMLİĞİ

Asayiş, okulda yaptıkları arama tarama sonucu iki tane de kimlik buldu. Kimliklerden biri Yusuf Hasan Ahmed adlı birine aittir. Ahmed, 1997 Halep doğumludur. Ahmed’e ait bir de Kilis’teki AFAD tarafından verilen Yabancı Tanıtım Belgesi de var.

Diğer kimlik ise Sultan Murad tarafından verilen 1987 yılı Halep doğumlu Mustafa Mustafa’ya aittir.