Halkın izinde bir kadın: Nevin Oyman Girasun

Cizreli bir ailenin çocuğu olan İdil Belediyesi Eş Başkanı Nevin Oyman Girasun, 1985 yılında Malatya’da doğdu.

Devlet baskısı nedeni ile Malatya’ya göç eden ancak Cizre ile de bağlarını koparamayan Oyman ailesi uzun yıllar Malatya’da yaşamak zorunda kaldı. Beş çocuklu ailenin son üyesi olan Nevin Oyman; inatçı, tuttuğunu koparan, inandığı şeyler uğruna birçok şeyi karşısına alan, başarılı, sert; ama bir o kadar da ailesine düşkün, merhametli ve fedakar bir yapıya sahipti.

İlkokul ve lise eğitimini Malatya’da tamamlayan Nevin Oyman, 2005 yılında babasının memur olarak çalıştığı Bayındırlık’tan emekli olmasıyla ailesi ile birlikte Cizre’ye döndü. Lise döneminde bir yandan okuyup diğer yandan Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerinin gönüllü dağıtımını yapan Nevin Oyman, Şırnak Üniversitesi Cizre Yüksekokulu’nda Muhasebe Bölümü’nü okudu.

Okul bittikten sonra evlenip bir erkek çocuğuna sahip olan Oyman, bu süreçte de Kürt siyasal hayatı içerisinde çeşitli faaliyetler yürütmeye devam etti. 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Mehmet Muhdi Aslan ile birlikte DBP’den Belediye Eş Başkanlığına aday gösterilen Oyman, İdil’de oyların %78.9’unu alarak Belediye Eş Başkanlığına seçildi.

İdil Belediyesine Eş Başkan olarak seçildikten sonra halkın sorunları ile birebir ilgilenip çözüm üretmeye çalışan Oyman’ın eşi Necdet Girasun, “Nevin, halka hizmet etmenin mesai saatlerine sığdırılabilecek bir iş olmadığını düşündüğünden halkın ona her an ulaşabilmesi için numarasını belediye içinde ve dışında hemen hemen herkese vermişti. Hiç unutmam bir gece saat 03.00’te telefon çaldı, bayağı telaşlandık bir problem var diye. Nevin, telefonu açtı telefondaki kişi oturduğu mahallenin suyunun kesildiğini ve bu sorunun çözülmesini istedi. Nevin sabah ilk iş olarak bu sorunu çözdü” dedi.

Belediye başkanlığı yaptığı süreçte daha çok kadın sorunları ile ilgilenen Oyman, Belediye Eş Başkanlığı sürecinde İdil’de bir kadın evinin kurulması için hazırlanan proje hükümet tarafından reddedildi; ancak belediye bünyesinde kadın çalışmalarının yürütülebilmesi için çalışmalarını sürdürdü. Yine bu süreçte halk için yas evleri kuruldu.

10 Ağustos 2015’te Şırnak Halk Meclisinin yaptığı açıklamalarla başlayan öz yönetim ilanları kısa sürede tüm Kürdistan’a yayılmış ve aralarında İdil’in de bulunduğu onlarca şehir ve ilçe öz yönetimini ilan ederek yeni bir sürece geçmiştir. Halkın savunmasını sağlamak amacı ile kazılan hendek ve barikatların yanı sıra 30 Aralık’ta YPS, 8 Ocak’ta ise YPS Jin’ın İdil’de kuruluşunu açıklaması ile İdil’de fiili bir sıkıyönetim durumu söz konusu oldu. Bir buçuk ay süren fiili yasak sonrasında 16 Şubat 2016’da ilan edilen ve 44 gün süren yasak süresince Yeni Mahalle ve Turgut Özal Mahalleleri bombalanıp yerle bir edilirken İdil’i terk etmeyen Oyman, yasak kalktıktan sonra da halkın yaralarını sarıp yıkımın izlerini yok etmek için çalışmalarını sürdürdü.

15 Ağustos gecesi AKP/Saray iktidarının siyasi soykırım operasyonları kapsamında evine yapılan baskın ile gözaltına alınan Oyman, 24 Ağustos günü “Terör örgütüne yardım ve yataklık” gerekçesiyle tutuklandı. Tutuklu olduğu sırada 20 Eylül günü İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Oyman, şu an Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde rehin tutulmakta. Yaklaşık 4 aydır rehin tutulan Oyman hakkında geçen sürece rağmen hazırlanmış bir iddianame söz konusu değil.