İmir: Şırnak’ta 10 bin ev yıkıldı

Şırnak’ta 10 binin üzerinde evin yıkıldığını tespit ettiklerini ifade eden HDP PM Üyesi Nuran İmir, bu sayının devam eden yıkımlar sonunda daha da artmasını beklediklerini belirtti.

HDP PM Üyesi Nuran İmir, sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı 14 Kasım’dan bu yana Şırnak’ta yaptıkları incelemeler hakkında ANF’ye bilgi verdi.  

“10 BİNİN ÜZERİNDE EV YIKILDI”

HDP PM Üyesi Nuran İmir, Şırnak’taki yıkıma karşı kamuoyunda ciddi bir duyarlılığın geliştirilemediğini, yıkımın bile haber değeri taşımadığı bir sürece tanıklık edildiğini belirtti. İmir, bu sürecin hep birlikte izlenildiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Şırnak’ın 80 bine yakın bir nüfusu var. Şu an devlet politikalarından kaynaklı 60 bin kişi zorunlu göçe zorlanmış durumda. Kentte memur ve AKP’ye yakın olan ailelerin oturduğu mahallenin haricinde bütün mahaller boşaltılmış. Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından kısmi olarak bir dönüş var ama dönecek bir ev yok. Şehrin 9 mahallesi var. 2 mahalle haricinde yaşam alanı kalmamış. Valilik 2 bin 44 konutun yıkıldığını açıkladı ama AKP’liler 7 binin üzerinde olduğunu söylüyorlar. Bizim yaptığımız araştırmalar ise 10 binin üzerinde bir yıkım var. Abartılı bir rakam değil daha fazla bu rakam. Riskli ilan edilen ve yıkımı bekleyen evlerde var. Aileler yıkılma riskini alıp gidip içlerinde barınmaya çalışıyorlar.”

Şırnaklıların toprağına bağlı olduklarını ve her ne pahasına olursa olsun geri dönüp yeniden kaldıkları yerden yaşamaya çalıştıklarını aktararak, “Valilik el ilanları dağıtıp konut yapacağını söylüyor. Halkın tercihi nedir ne değildir sorulmuyor bile. Halk burada direnmeye devam diyor ama yeteri kadar destek gelmiyor dışarıdan. Bir yalnızlık hissiyatı var Şırnaklılarda” diye konuştu.

İmir, savaşın en ağır koşullarını yine kadın ve çocukların yaşadığını aktararak, “Şırnak’ta yıkımdan önce 15 bin öğrenci vardı. Şuan 5 bin civarında öğrenci var. Yıkım öncesi 36 okuldan sadece 10 tanesinde şuan eğitim yapılabiliyor. Branş öğretmenleri yetersiz. Matematik dersine başka bir branştan öğretmen giriyor. Sağlık hizmeti veren hastane yine Şırnak’ta yetersiz. Sayısal olarak hekim ve hemşire azlığı var. Yüzlerce insan psikolojik travma yaşıyor. Kentte kullanılan silahlardan dolayı vücutta bir yanma etkisi oluşuyor” ifadelerin kullandı. 

‘SULAR HİJYENSİZ, GIDA VE SAĞLIK SORUNU VAR’

Temel ihtiyacın barınma olduğunu dile getiren İmir, ciddi bir sorun olduğunu ve acil bir şekilde buna çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, “Hukuk sorunu var. Kim nasıl hakkını arayacak, nereye başvuracak? Bu sorun çok önemli. Birçok insan hakları kurumunun yerini de yakıp yıkmışlar. Toplum ciddi bir travma yaşıyor ciddi bir destek lazım. Gıda ve sağlık sorunu var. Hijyen yok denecek kadar az. Sularda ciddi sorun var. Eğitim neredeyse yok diyebiliriz. Hasar tespit yapılamıyor çünkü binalar komple yıkılmış. Sağlam kalan ve yıkılmak istenen evlere de çok cüzi bir miktar para veriliyor. Şehrin demografik yapısı değiştirilmek isteniyor. Belli bir karar da yok. İlk günlerde asılı olan ‘yeni kent afişleri’ kaldırılmış. Yıkanlar ne yapacaklarını bilmiyorlar. Devletin de kafası karışmış ne yapsa elinde kalıyor” diye konuştu.

‘HALKA PSİKOLOJİK İŞKENCE YAPILIYOR’

Bir yıllık süreçte Şırnak’ta düşük sayısının çok fazla olduğunu vurgulayan İmir, çocuk ölümleri ve bebek hastalıklarının da normal yıl ortalamasının çok üstünde olduğuna dikkat çekerek, şunları aktardı: “Savaş ve gıda ihtiyaçlarını karşılayamamadan kaynaklı ölüm ve düşük oranında çok fazla bir artış var. Yeteri kadar sağlık hizmeti verilmiyor. Yeni doğan bebekler beslenemediği için hastalanıyor ve tedavi imkanı da çok az. Yeteri kadar doktor zaten yok. Ciddi bir psikolojik baskı oluşturulmuş. Kişi başına 4 polis düşüyor neredeyse. Bütün bunlardan en çok etkilenen yine kadın ve çocuklar tabi. “

‘HERŞEYE RAĞMEN UMUT ÇOK GÜÇLÜ’

İmir, halkta umudun çok güçlü olduğunun altını çizerek vurguladığını ifade erek, “Bu yıkım sonrası güçlü bir halk var yine karşılarında. Kente giriş başlı başına bir işkence, saatlerce bekletiliyorsunuz. Tam bir işkence yaşatılıyor halka. Buraların boşaltılması için ellerinden geleni hala yapmaya devam ediyorlar. Buna karşı direnen de bir halk gerçeği var. Topluma burada psikolojik bir işkence yaşatılıyor” dedi.

Kentin yeniden inşası için yarınlara dair umudun güçlü olduğuna dikkat çeken İmir, Şırnak’a; manevi, hukuksal, sağlık ve eğitim alanında güçlü bir destek gerektiğini belirtti.