KCK’nin Ulusal Kongre çağrısına destek artıyor

Tevgera Azadi Eş Genel Başkanı Şilan Şakır ve Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi Politbüro Üyesi Fatih Rauf Ahmet de, zaman kaybetmeden Ulusal Kongre’nin toplanması gerektiğini söyledi.

ŞAKİR: ACİLEN OLUMLU CEVAP VERİLMELİ

Tevgera Azadi Eş Genel Başkanı Şilan Şakır: “KCK’nin Ulusal Kongre’ye dönük yaptığı açıklama bütün siyasi taraflara ve kamuoyuna ulaştı. Biz de Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadi) olarak bu konuda her zaman Ulusal Kongre’nin yapılmasından yanayız. Kürt sorununu halledecek tek çözüm Ulusal Kongre’dir. Kürtlerin statü elde etmesi için Ulusal Kongre’yle birlikte ulusal birliğini sağlaması lazım. Kürt düşmanları Kürtleri soykırımdan geçirmek istiyor.  Bunu en çok yapan da Türk devletidir. Kürtler arasında da kendine işbirlikçi kesimler yaratıp, bunlarla hareket ederek  Kürtlerin özgürlük mücadelesini böylece zayıflatmak istiyor. Kürtlerin sadece savunma noktasında sorunu yok, temel sorun Kürtlerin birlik sorunudur. Bunu da Ulusal Kongre’yle aşabiliriz. Bu dönemde ulusal birlik sağlanamazsa Ortadoğu’da bugün Kürtler için çıkan fırsatlar elden gidecektir.

Biz Tevgera Azadi olarak bütün siyasi taraflara diyoruz ki, KCK’nin çağrısına acilen olumlu cevap verilmelidir. Kürtlerin bundan başka çözüm alternatifi yoktur. Dört parça Kürdistan için partiler üstü siyasetle ulusal soruna yaklaşılması lazım. Özellikle Güney Kürdistan için de bu gerekli. Bu kongre hem Güney Kürdistan siyaseti açısından hem de ulusal açıdan çok önemlidir. Bizim de buna doğru gitmemiz lazım. Güney Kürdistan bunu çözüm konusundan bir temel neden olarak görmelidir.

KNK konferanslar ve toplantılar yaptı. Siyasi taraflar bu toplantı ve konferanslarda Kürtlerin ulusal birliğinden yana olduğunu ve hiçbir sorunun olmayacağını beyan etmişlerdi. Biz o konferans ve toplantılarda projemizi sunduk. Kürt halkının hiçbir çıkarını kendi çıkarlarımız için kullanmadan Ulusal Kongre’ye gitmek istiyoruz. Bunun için herkes birbirleriyle olan sorunlarını bir kenara bırak Ulusal Kongre’ye doğru adım atmalıdır. Uluslararası güçler de Kürt halkı olmadan hiçbir Ortadoğu’da hiçbir ilerleme sağlamayacağını anladılar. Son olarak KCK’nin yaptığı ulusal birlik çağrısına herkesin acilen olumlu cevap vermesi lazım. “

AHMET: ULUSAL KONGRE HEMEN TOPLANMALI

Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi Politbüro Üyesi Fatih Rauf Ahmet: Bu dönemde dört parça Kürdistan’daki Kürtleri bir araya getirmek çok önemlidir. Ve süreci Kürtlere mal etmek çok önemlidir. KCK, Ulusal Kongre dair bir çağrı yaptı. Bu çok önemlidir. Dört parça Kürdistan’da bulunan siyasi partiler kendi dar görüşleri dışına çıkıp KCK’nin yaptığı ulusal birlik çağrısının etrafında toplanmalıdır. Siyasi partiler arasında ortak olmadığımız noktaları birleştirip ortak yapmalıyız. Bu dönem de farklı fikirleri bir kenara bırakıp Kürt birliğini oluşturmamız lazım. Dört parça Kürdistan kritik süreçten geçmektedir. Bunun için birlik olmalıdırlar.

Kuşkusuz 2012 ve 2013 yıllarında Ulusal Kongre’nin toplanması için bir çalışma yürütülmüştü. Dört parça Kürdistan’daki tüm siyasi çevreler ve partiler kongrenin örgütlenmesi için çalıştılar ve önemli adımlar atıldı. Fakat sonuç olarak yaşanan bazı sorunlardan dolayı kongreyi örgütleyemedik. Uluslararası düzeyde de, Güney Kürdistan’da da önemli çalışmalar yürütüldü. Ama 2014 yılında Kürt halkı çok kirli bir savaşla yüz yüze kaldı. Bu savaş DAİŞ çetelerine karşı yürütülen savaştı. İnanıyorum ki bu savaşında Ulusal Kongre çalışmaları üzerinde etkisi oldu. DAİŞ savaşından sonra yaşanan süreç ayrıdır. Tüm siyasi taraflar olarak ortak noktalarımız var. Biz bu ortak noktalar üzerinden bir araya gelip Ulusal Kongre’yi örgütlemeliyiz. Biz Kürdistan’da kırk milyon nüfusa sahibiz ama şimdiye kadar bir devletimiz olmadı. Nüfusu bizim kadar olmayan çok ulus var ama onlar için bir imkan oluşmuş ve bir statü elde etmişler. Biz de Kürt halkı olarak bir dil, kültür ve ülkeye sahibiz, bizim de bir statümüzün olması gerekiyor. Siyasi patilerin hiçbiri diğerinden daha büyük, daha etkili olduğu düşüncesine kapılmamalı, bunun yerine hepimiz ulusal sorunların çözümünü düşünmeliyiz. Biz büyük bir ulusuz ve bir devletimiz olmalı, bölgede bir etkimiz olmalı.

Biz Kürdistan Demokratik Sosyalist  Partisi olarak biz Kürt halkının birliği ve bağımsız Kürdistan devleti için çok çalıştık. Dört parça Kürdistan’daki güçlerin bir araya gelmesi kolay bir iş değil, fakat belirttiğim gibi ortak noktalar üzerinden bir araya gelebiliriz. Bir koşucu maratona başladığında ilk adımla koşuya başlar. Biz birçok adım attık, şimdi ortalardayız. Güney Kürdistan’daki ve Kürdistan’ın diğer parçalarındaki partiler içinde aynı şekilde geçerlidir. Ortak noktalarımızı bir araya getirmeliyiz. DAİŞ savaşından sonra çok önemli değişimler oldu. Kürt halkı olarak bizim temel haklarımızı bile kabul etmiyorlar. Biz Kürdistan’daki siyasi partiler olarak diplomatik ve siyasi alanda birleştirmeliyiz.