Mardin esnafı: AKP politikaları yüzünden son demlerimizi yaşıyoruz!

Kürdistan ve Türkiye’de AKP politikaları ve OHAL nedeniyle ekonomik kriz derinleşiyor. Hükümete ve Erdoğan'a tepki olan Mardinli esnaf, "Ülke yaşanılamaz hale sürükleniyor" dedi.

Revhiye Kurşun: AKP’nin ülkedeki yaşamı zorlayan politikalarından dolayı artık esnaf son demlerini yaşıyor. Mevcut hükümet ve Cumhurbaşkanı'nın yürüttüğü politikalardan dolayı biz esnafların iflasın eşiğine geldiği bir tarafa, halkın da artık yaşam koşulları çok zorlanıyor ve evine ekmek getirebilme sıkıntısı çekiyor. Öyle ki bizim gün boyunca bir şey satamadığımız gibi, halk geçimini sağlayabilmek için evinin ihtiyaçlarını almaktan ziyade, evindeki eşyalarını satmaya başladı. Bizler satış yaparak ayakta durmaya çalışırken, bu OHAL ve AKP politikalarından dolayı satamıyoruz. Artık mağdur olan halkımızın eşyalarını ikinci elden almaya başladık. Bu bir kriz durumudur ve giderek derinleşiyor, tehlike arz ediyor. Böyle giderse dükkanlarımızın kepenklerini kapatmak zorunda kalacağız.

ASLAN: HALKIMIZ ÜZÜCÜ YOLLARA BAŞVURUYOR

Nurettin Aslan: Bu içinde bulunduğumuz ekonomik krizden dolayı kendi halimizden çok halkımıza üzülüyorum. Bankaların halkın cebine sinsice sokuşturduğu kredi kartları da halkın yaşam koşullarını felç ediyor. Daha dün kullandığı kredi kartındaki 5 lirayı çekemediği için buraya, “kredi kartımdaki 5 lirayı alışveriş yapmışım gibi çekip, bana elden 5 lira verir misiniz” diyen bir genç adam geldi. Yine orta yaşlı bir adamın babasından yadigar olan kol saatini çok mağdur olduğundan satmaya çalışması da içimi yaktı. Bu verdiğim örnek ülkedeki esnaf ve halkın içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyor. AKP’nin politikaları esnafı uçuruma sürüklediği gibi halkın da yaşam koşullarını çekilemez hale getiriyor.

ESEN: EN ÇOK KADIN, ÇOCUK VE HASTALAR ETKİLENİYOR

Neslihan Esen: OHAL’den kaynaklı hayat yaşanılamaz hale geldi ve özellikle kadınlar, çocuklar bundan olumsuz etkileniyor. Artık çalışma şevkimiz kalmadı. Sabahları dükkanımızı açmayı istemez hale geldik. Çünkü bütün gün siftah etmeden bekliyoruz, akşamları evimize ekmek alamayacak hale geldik. Esnaf olmamın dışında bir de kadın olmam yaşam koşullarımı daha da zorlaştırıyor. OHAL’in getirdiği ekonomik krizden dolayı evimdeki hastamın ilaçlarını dahi alamaz duruma geldim. Bu krizden en çok da etkilenen çocuklar, kadınlar ve hastalardır. Bir an önce bu OHAL durumu kaldırılmalı, esnaf ve halkın nefes almasına olanak sağlanmalı. Yoksa esnafın ve halkın başına geleceklerden hükümet sorumlu olacaktır.

GÜNEŞ: ÜLKE YAŞANILAMAZ HALE GELİYOR

İlyas Güneş: OHAL’den önce bir işim vardı. Şimdi ise mevcut işimi kaybettiğim gibi, çalışabilecek herhangi bir iş de bulamıyorum.

AKP’nin yürüttüğü bu politikalardan dolayı ülkenin durumu uçuruma sürükleniyor. Neredeyse herkes yaşamından şikayet edecek duruma geldi. Aylardır işsizim. Önceleri bir işim vardı ve OHAL’den kaynaklanan krizden dolayı işimi de kaybettim. Zaten işsizlik sıkıntısı çektiğimiz bir ülkede yaşıyorduk, OHAL’den sonra bu daha da çıkılmaz hale geldi. İşverenler artık iflasın eşiğinde, bundan dolayı işçi almıyorlar. İşsizler hayatını idame ettirebilmek için çırpınıyorlar. Ekmek adeta aslanın ağzında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’nin acilen bu politikalarından vazgeçmesi, OHAL durumunu ortadan kaldırması gerekiyor. Esnafların da artık bu duruma müdahale edilmesi için sesini yükseltmesi gerekiyor. Aksi halde ülkede yaşanılamaz hale gelir.