Osman: Irak Parlamentosu'ndaki, karar Kürdistan’daki ekonomik krizi çözecek

YNK Irak Grubu Milletvekili Mihemed Osman, “Irak Parlamentosu’nda kabul edilen 2017 bütçesi gereklerinin yerine getirilmesi durumunda Kürdistan bölgesindeki ekonomik krizi çözecek” dedi.

Osman, yapılan anlaşmaya bir tarafın uymaması durumdan federal mahkemenin devreye gireceğini, buradan da sonuç alınmaması durumunda da uluslararası mahkemelere baş vuracaklarını belirtti.

‘YASA KÜRDİSTAN BÖLGE İHTİYAÇLARINA GÖRE HAZIRLANDI’

Parlamentoda kabul edilen yasanın YNK, Goran Hareketi, Komala İslam Grubu ile bir kısım Yekgirtu İslam vekilleri tarafından hazırlandığını ve uygulanması durumunda Kürdistan halkının tüm ihtiyaçlarının karşılanacağını belirten Osman, “Biz yasa için daha önce Şii ve Sünni gruplarla da görüştük. Onlar da destek verdi. Parlamentoda yapılan tartışmalar sonucunda 2017 yıllık bütçe tasarısında görüşüldü ve kabul edildi” dedi.

KDP’li milletvekillerinin yasanın oylanması sırasında parlamento salonundan çıkarak destek vermemesinin sebebini bilmediğini kaydeden Osman, kabul etmedikleri bu projeye karşı kendilerinin de bir proje sunmadığını söyledi.

“Kürdistan bölge hükümeti adına, Irak Parlamentosu’nda yapılan görüşmelerden bir iki gün önce bir öneri gönderildi” diyen Osman, bunun çok geç hazırlandığını, böyle bir önerinin bölge hükümeti tarafından aylar öncesinden hazırlanıp üzerinden tartışılması gerektiğini belirterek, bu projenin de ihtiyaçlara cevap olmaktan uzak olduğunu belirtti.

Oysa aylar öncesinden bu projenin hazırlanması için hükümetin Irak’ta temsili olan gruplarla toplanması ve bu önergeye ilişkin proje hazırlaması gerektiğini dile getiren Osman şöyle konuştu: “Açıktır ki burada ciddi bir ihmal durumu var. İki gün öncesinden gönderilen projede Kürdistan bölgesinin ihtiyaçlarına cevap olan bir içerik taşımıyordu, ihtiyaçları karşılamıyordu. O projede yer alan öneriler Güney Kürdistan’daki sorunları çözemiyordu. Maaş sorununu çözemezdi. Peşmerge sorularını çözemezdi. O açıdan bizim daha önceden hazırladığımız projeyi sunduk ve kabul de ettirdik.”

“Şiilerin sizin bu projenizi Haşdi Şabi’yi resmi olarak kabul etmelerinin etkisiyle destekledikleri” yönündeki yorumlarına ilişkin sorumuza ise Osman, bunun etkisinin olmadığını söylemenin doğru olmayacağını, bu tür durumların dünyanın her yerinde olduğunu belirtti.

Tüm dünyada da böyle olduğunu söyleyen Osman, “Birileri size yardım ettiğinde siz de yardım edersiniz. Size karşı durduğunda siz de ona karşı durursunuz. Haşdi Şabi projesi parlamentoya geldiğinde biz geçeceğini biliyorduk. Kaldı ki Haşdi Şabi mücadele de etti, şehit verdi ve çok her yerde olan bir güç bunun bir resmiyete kavuşması gerekirdi. O açıdan biz o yasaya destek vermeyi uygun gördük. Buna karşı bizim bu projemizi parlamentoya geldiğinde de onlar destek verdiler. Açıkçası karşılıklı bir şey oldu” diye konuştu.

TARAFLAR YASAYI UYGULAMAK ZORUNDA

Parlamentoda kabul edilen bütçe tasarısının her iki tarafından kanunlar gereği uygulanmasının zorunluluk olduğunu hatırlatan YNK Irak vekili Osman yasaların yaptırımlarına maruz kalacaklarını söyledi.

Kendilerinin yasaları hazırladığını, oylamaya sunduklarını, bunu da gereklerine göre yaptıklarını da kaydeden Osman “Bunu uygulamak ilgili hükümetlerin sorumluluğudur. Örneğin Kürdistan bölgesindeki memurların, peşmergelerinin karşılanması gerekir. Biz bu konudaki görevimizi yaptık. Bunu uygulamakla yükümlü taraflar uygulamadıkları zaman yasaların yaptırımlarıyla karşı karşıya kalırlar. O zaman da yasaların gerekleri neyse o uygulanır” diyerek, böyle bir durumda da hem milletvekilleri olarak kendilerinin parlamentoda yapacakları hem de yasal yollardan yapılacakları ise şöyle açıkladı:

“Örneğin eğer Haydar Ebadi hükümeti bunun gereklerini yerine getirmezse, biz o zaman bunu Irak Parlamentosu’na taşırız. Orada tepkimizi ortaya koyarız. Eğer orada sonuç alınmazsa işi mahkemeye taşırız. Orada da olmazsa uluslararası mahkemeye taşırız ki, her iki tarafta bu mahkemenin şartlarını kabul etmişler. Yine maaş sahibi olan herkes, maaşı ödenmediği zaman her iki taraf hakkında da mahkemeye başvurma hakkına sahiptir. Federal mahkeme Zaxo’dan Faw’a kadar hükmü olan bir mahkemedir. Kimse yasaların hükmünün dışına çıkamaz.”

‘ZIMNİ ANLAŞMANIN YERİNİ RESMİ ANLAŞMA ALDI’

Daha önce iki hükümet arasında petrol satışı ve bütçe ödemesi konusunda resmi bir anlaşmadan ziyade karşılıklı konuşulmuş, zımni bir anlaşma vardı, ancak şimdi bunun yerine iki tarafı da resmi olarak bağlayan bir anlaşma geçmiş oldu diyen Osman dolayısıyla kimsenin kendisine göre bir uygulamaya geçemeyeceğini sözlerine ekledi.

Bölge hükümetinin daha önce merkezi hükümetle yaptığı anlaşma gereği günlük olarak SOMO şirketine 550 bin varil petrolün verilmesi gerektiğini kaydeden Osman, “Bunun karşılığında da Ebadi hükümetinin bütçeden %17’lik payı Kürdistan’a göndermesi gerekiyordu. Bunun gereklerini yerine getirmediklerinde mahkeme nezdinde yaptırımı yoktu. Yani isteyen istediği zaman bu karara uymayabilirdi. Bugün yapılan karşılıklı resmi anlaşmayla gerçekleşen, herkesin gereklerini yasalara göre yapmak zorunda olduğu bir durumdur. Bu durumda artık kimse Kürdistanlıların maaşlarını yiyemez. Hakları neyse alacaklardır” şeklinde konuştu.

‘1 MİLYON VARİL PETROLÜN GELİRİ MEÇHUL’

Mevcut durumda 700 bin varil Kürdistan bölgesinin 300 bin varil Kerkük petrollerinin dışarıya satıldığını, buna rağmen maaşların ödenmediğini anımsatan YNK Irak Milletvekili Mihemed Osman, kimsenin bu gelirin nereye gittiğini de bilmediğini söyledi.

Burada bir terslik olduğunu vurgulayan Osman, şunları dile getirdi: “Bu kadar petrol satılıyor o halde bu para nereye gidiyor? Bunun hesabı kimden sorulacak? Aslında biz de tam da bunu soruyoruz ve bu yasayla bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Bu yasayla da bu karanlık, belirsiz durumun önüne geçmek ve memurların, öğretmenlerin, peşmergelerin maaşlarının ödenmesini, halkın ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyoruz. Irak Parlamentosu’nda kabul edilen yasanın bundan sonra takipçisi olacağız.”