Rojava’daki üniversite işgalci sisteme alternatiftir

Rojava Kürdistanı’nda 21 Mart’ta açılışı yapılan üniversitede 80 eğitmen 400 öğrenciye eğitim veriyor. Üniversite Koordinasyonu üyeleri, eş başkanları ve eğitimcileri, eğitim sistemini ANF’ye anlattı.

Rojava’nın Efrîn Kantonu’ndan sonra bu yılın Newrozu’nda Cizîr Kantonu’nda da üniversite açılarak, ders başı yapıldı.

Cizîr Kantonu’ndaki üniversitenin eğitim sistemi ve amaçları üzerine konuşan Demokratik Toplum Eğitim Komitesi Rojda Fırat, “Üniversitemiz Rojava halkının ihtiyaçları temelinde açılmıştır. Akademilerimiz de var fakat üniversitelerimiz de vardır. Şimdiye kadar öğrencilerimiz Baas rejimi denetiminde eğitim görüyorlardı. Rojava devrimi ile birlikte eğitim sistemimiz de gelişiyor” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Hiçbir zaman bir halk eğitim sistemini işgalci güçlere bırakmamalıdır” söylemine de dikkat çeken Fırat, şimdiye Kürtlerin elinde böyle koşullar olmadığını da hatırlattı.

Şu an Rojava’daki ilk okullarda Kürtçe eğitim verildiğini de dile getiren Fırat, önümüzdeki süreçte orta ve lise eğitimlerinin de Kürtçe olacağını, daha sonra ise üniversite eğitiminde de Kürtçenin devreye gireceğini söyledi.

Demokratik Rojava’yı ve sistemini inşa etmeyi esas aldıklarını da kaydeden Fırat, “Bu ilkokullarla başlatıldı ve üniversitelere ulaştırılmasını da amaçlıyoruz. Eğitim sistemimiz devletin eğitim sistemine bir alternatiftir” dedi.

21 Mart’ta açılışı yapılan üniversitenin temelinin de daha önce iki yıl boyunca çalışma yürüten Mezopotamya Akademisi’nde atıldığını da vurgulayan Fırat, tarih, sosyoloji ve demokratik siyaset bölümlerinin mevcut olduğunu da sözlerine ekledi.

‘TOPLUMUN İHTİYAÇLARINA CEVAP OLMASI İÇİN YENİ NESİL EĞİTİLECEKTİR’

Üniversitenin 5 fakülte ekseninde oluşturulduğunu vurgulayan Fırat, “Petrol, petrol-kimya, ziraat, edebiyat ve eğitim fakülteleri. Petrol ve petrol kimya bölümleri şimdilik tek bölüm olarak eğitim veriyor. Fakat önümüzdeki dönemde bu bölümler bir birden ayrılacaktır. Üniversite eğitim dönemini sonlandırdıktan hemen sonra tarih ve demokratik siyaset fakülteleri de eğitime başlayacak. Aynı zamanda sanat fakültesi bölümü çalışmaları da sürdürmektedir. Önümüzdeki süreçte tıp fakültesi ve hukuk fakültesi bölümleri de oluşturulacaktır. Burada esas alınacak nokta toplumun ihtiyaçlarına cevap olabilecek yeni bir neslin tohumlarının atılması olacaktır. Şimdi bizim üniversitede sınav, not sistemi yoktur, bütün öğrenciler yaşam duruşları ve katılımları üzerinden değerlendirmelere tabi tutuluyor. Bütün eğitimciler öğrencilere karşı sorumludur, aynı şekilde yine bütün eğitmenler istedikleri zaman derslerinde öğrencilerine her soruyu sorma yetkisine sahiptir. Bu temelde öğrencilerin bilinç ve gelişim düzeyleri ortaya çıkarılmaktadır” diye konuştu.

Rojava’daki petrol yataklarına da dikkat çeken Fırat, Cizîr’deki üniversitede eğitim görenlerin önümüzdeki dönemde mühendis olarak çalışacağını da sözlerine ekledi.

Ziraatın da Rojava’da ön planda olduğunu ve toprağının ziraata uygun bir zenginliğe sahip olduğunu da söyleyen Fırat, “Kısacası burada, bu fakültelerde eğitim gören her öğrenci toplumun ihtiyaçlarına cevap olabilecek şekilde hazırlanıyor ve eğitiliyor” dedi.

Üniversitenin eş başkanlık sistemi ile yürütüldüğünü de vurgulayan Fırat, en üst kademede eş başkanlar olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda her fakültenin eş başkanlarının bulunduğunu da kaydeden Fırat şöyle konuştu: “Her fakülte yönetiminde eş başkanlar, 3 yardımcı ve 2 de öğrenci yer alıyor. Yönetim tarzı 7 kişi ile yürütülüyor ve üniversitenin meclisi de bulunuyor. Her hafta bu meclis tekmillerini alıyor ve haftalık üniversite yönetimi ve aylık bütün meclis düzenli bir şekilde toplantılarını yürütmektedir.”

Üniversitenin çok kısıtlı imkanlar ile inşa edildiğini de söyleyen Fırat, profesyonel bir tarzda bütün imkansızlıklara rağmen, çalışmaların sürdüğünü de vurguladı.

‘ZİHİNSEL DEĞİŞİMİ KENDİMİZ İÇİN ESAS ALIYORUZ’

Eğitim Fakültesi Yöneticisi Sipan Çeto da eğitim fakültesi üzerine konuştu ve kendileri için esas olanın zihinsel değişim olduğunu belirtti.

Eğitim Fakültesi’nin 7 bölümden oluştuğunu dile getiren Çeto, “Bilim ve edebiyat bölümleri var. Bilim bölümünde fizik, kimya, matematik, enformasyon ve edebiyat bölümünde de coğrafya, tarih öğretmenliği mevcut. Tarihten tutun da politik toplum ve ahlaka kadar, öncelikli kendi vicdanını ve toplumun vicdanını açmaya yönelik ve bu temel üzerinde toplum içinde belli bir anlayışı yakalamak ve bunu toplum yararına kullanmak amaçlı eğitimler veriliyor.

Bu fakülteden mezun olanlar, gelecekte toplum içerisinde pratik çalışmalar yürüterek bir görev alabilecek ve toplum içerisinde yeni bir felsefe ve anlayışı geliştirmeye yönelik çalışmalar yapabilecek düzeye erişeceklerdir.

Biz de devlet okullarında mezun olduk. Ben devlet okullarında tarih bölümünden mezun oldum. Fakat şimdi geriye dönüp eleştirel bir bakışla konuyu ele aldığımda, o okullarda tarihin nasıl çarpıtılarak verildiğini kavrayabiliyorum. Devlet, okullarda bilimi bir yarışmaya dönüştürmüş durumda. Okumaktaki amaç sadece sınavlarda iyi bir puan almaya ve mezun olmaya odaklanmış. Biz eğitimlerimizde bu anlayışa karşı yeni bir alternatif sistem yürütüyoruz. Bizim fakültelerde sınav sistemi yok. Öğrencilerin katılımı, üniversiteye yaklaşımı, yaşam içerisinde kendi davranışlarını kavrama kabiliyeti ele alınıp bu temel üzerinde değerlendiriliyor. Yine öğretmenlerin derslerde soru sorma ve ev ödevi verme gibi inisiyatife sahip.

Rojava Üniversitesine yönelik talep çok yoğun. Biz de elimizden geldiği müddetçe bu taleplere cevap olmaya çalışıyoruz. Talepler arttıkça biz de mümkün oldukça cevap olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

‘BU OKULLARDAN UZMANLAR ÇIKIYOR’

Kültür Fakültesi Sorumlusu ve Öğretmeni Eli Dewrêş de toplumunun ihtiyaçlarına cevap olabilecek uzmanlar yetiştirmeyi hedeflediğini söyledi.

“Kültür Fakültesi’nde 80 öğrenci ve 10 öğretmen mevcut. Bütün öğretmenlerimiz de uzaman. Ziraat Fakültesi ise işliyor. Ziraat toplum ekonomisinin temelidir. Biz de bu temel üzerinden hareket ediyoruz. Hayvancılık bölümü, toprak ve su bölümü, ağaçlar bölümü, yeşil alanları koruma bölümü vb. gibi bölümler mevcut. Kültür bölümünde de sınav sistemi yok, biz kavramayı esas alıyoruz. Fakülteden mezun olan biri, bütün toplumsal alanlarda çalışabilecek ve söz konusu alanlarda toplumu eğitebilecek bir düzeyi yakalamış oluyor.

‘YAŞAMIN TEMELİ BU FAKÜLTEDE İNŞA EDİLİYOR’

Dil ve Edebiyat Fakültesi’nin Eş Başkanı ve Öğretim Görevlisi Bedran Penaber de Edebiyat Fakültesi’nde tek bir bölüm olarak çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi.

“İki yıldır eğitimi veriyoruz ve her gün 6 saat eğitim veriyoruz. Dersler şu biçimde: Kürt edebiyatı, klasik edebiyat, genel edebiyat, edebiyat tarihi, çeviri, Arapça, bilgisayara, dil bilgisi, demokratik ulus. Birinci aşamada dersler bu biçimde. İkinci aşamada belli bir değişime tabi tutulacak. Bizde de sınav sistemi yok. Biz günlük seminerleri, raporları, üniversiteye yaklaşımı biz sınav olarak değerlendiriyoruz. Biz öğrencileri okulda almış oldukları puanlara göre değil, Kürtçe düzeylerine göre ele alıyoruz. Yaş sınırı da bizde yok. Bu öğretmenler için de öğrenciler için de geçerli” diyen Penaber, birçok öğretmenin başvuru yaptığını, ancak iki yıl olduğu için hepsini kabul edemediklerini belirtti. İhtiyaca göre alımlar yapacaklarını söyledi.

Dil ve Edebiyat Fakültesi’nden mezun olanların, toplum çalışmalarının yanı sıra, çok farklı alanlarda çalışmalar yürütebileceklerini belirtti.

Dil ve Edebiyat Fakültesi’nde mezun olanların toplum ihtiyaçlarına cevap olabilecek düzeye gelebileceğini, bakanlıklarda çalışabileceğini, öğretmenlik ya da başka birçok alanda görev alabileceklerini dile getirdi.