Ulusal Kongre Doğu Kürdistan halkının da talebidir

Kürt Ulusal Kongresi mevcut imkanları Kürtler açısından büyük kazanıma çevireceğini belirten, KODAR Eş Başkanı Fuat Beritan, “Aksi durum işgalci devletlere büyük güç verecektir” dedi.

KCK’nin Ulusal Kongre çağrısına ilişkin ANF’ye konuşan KODAR Eş Başkanı Fuat Beritan, Doğu Kürdistan halkının da beklentisinin, siyasi partilerin aralarındaki çelişkileri bir kenara bırakarak, ulusal kongre çatısı altında birleşmeleri olduğunu söyledi.

‘KADER TAYİN EDİCİ DÖNEMDEYİZ’

Ortadoğu’da Kürtler açısından kader tayin edici bir sürecin yaşandığına işaret eden Beritan, “Kürdistan’da büyük imkan ve tehlikeler iç içe yaşanıyor” diyerek, Rojava’da dolayısıyla tüm Kürtler açısından yeni bir dönemin yaşandığını belirtti.

Rojava’da ortaya çıkanın Ortadoğu’da halkların ortak yaşam modeli olduğunu ifade eden Beritan şöyle konuştu: “Bu ispatlanmıştır. Kuzey Suriye federasyonu oradaki Kürtler ve diğer tüm halklar açısından büyük bir demokratik kazanımdır. Bu büyük kazanım kuşku yok ki büyük tehlikelerle de karşı karşıyadır. Bölgedeki anti demokratik devlet yapıları, bölgede demokratik bir model ve ortak yaşam deneyiminin ortaya çıkmasını kesinlikle istemiyorlar. Bunu engellemek hatta darbe vurmak için de her yolu deniyorlar. Bunun için de aralarındaki tüm çelişkilere rağmen Kürtlere karşı stratejik iş birliğini geliştiriyorlar.”

‘İMKAN KADAR TEHLİKE DE BÜYÜK’

Yaşanan sürecin imkan ve tehlikeleri iç içe taşıdığını ifade eden Beritan, “AKP Kürtlere karşı çok yönlü bir savaş yürütüyor. Erdoğan ve Türk devleti Kürtleri siyasi, toplumsal ve savunma yönlerinden tümden tasfiye etmeye çalışıyor. Bunun için MHP ile çelişkileri bir kenara bırakarak her yönüyle bir ortaklaşmaya gitti.

Öte tarafta Güney Kürdistan ile Irak devleti arasındaki çelişkiler, yine Güney Kürdistan’daki siyasi partiler arasında yaşanan krizle birlikte gelişen ekonomik krizle aralarında ayrışmanın yaşanması Kürtleri ciddi tehditlerle karşı karşıya bırakıyor. Irak’ta yaşanan güvenlik sorunları, Irak ile Güney Kürdistan arasında yaşanan siyasi kriz durumu daha fazla içinden çıkılmaz hale getiriyor” dedi.

Doğu Kürdistan’daki Kürt partilerinin de kendi aralarında derin çelişkiler yaşadığını ifade eden Beritan, bunun da oradaki Kürtlerin mücadele dinamizmini kırdığı gibi İran’a da Kürtlere daha fazla baskı imkanı tanıdığını söyledi.

‘KONGRE KÜRT BAHARINI DOĞURUR’

Böyle bir dönemde Kürt Ulusal Kongresi'nin gelişmesinin Kürtler üzerindeki bölgesel tehditleri boşa çıkaracağına da atıfta bulunan Beritan, “Kürt Ulusal Kongresi gerçekleştirilmesi Ortadoğu’da Kürt baharını doğuracaktır” şeklinde konuştu.

Kürt Ulusal Kongresi'nin Kürtlere sağlayacağı büyük kazanımın yanı sıra bölgenin demokratikleşmesine de büyük hizmet sunacağını söyleyen Beritan, aksi durumun ise, Kürt halkının zayıflamasını, işgalci güçlerin de bölgedeki terörist grupların güçlenmesi anlamına geleceğini söyledi.

‘HERKES SORUMLU DAVRANMALI’

Tüm Kürt siyasi hareketlerinin bu tehlikeler karşısında duyarlı ve sorumlu davranmaya çağıran KODAR eş başkanı Fuat Beritan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürdistan’daki tüm güçler ve özellikle de Doğu Kürdistan’daki siyasi hareketler Ulusal Kongre'nin gelişmesinden kendilerini ciddi anlamda sorumlu görmeli ve yapılması gerekenler önünde hiçbir bahane ve gerekçeye sığınmamalıdırlar. Bu hassas dönemin siyasi gerçekliği Doğu Kürdistan başta olmak üzere tüm Kürdistan’daki farklı siyasi kesimlerin birliğini gerekli kılıyor.”

‘KODAR SORUMLULUK ALMAYA HAZIRDIR’

“Biz KODAR olarak KCK’nin yaptığı Ulusal Kongre çağrısını son derece önemli görüyoruz ve başta Doğu Kürdistan’daki güçler olmak üzere Kürdistan’daki tüm parti ve siyasi güçlere, kendi aralarındaki farklılıkları bir kenara bırakarak yakınlaşma ve bir araya gelmelerini ve yapıcı adımlar atmalarını bekliyoruz” diyen Beritan, son olarak, KODAR’ın buna hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğunu da vurgulayan Beritan “Çünkü ulusal birlik yolunda önce sürülecek her türlü gerekçe Kürtlerin birliğini istemeyen güçlerin hizmetine girecektir. Kuşkusuz doğu Kürdistan partileri de Ulusal Kongre çatısı altında mevcut tehlike ve imkanların tartışmalarını yürütebilmelidirler” şeklinde konuştu.