İran, Cibuti ile ilişkilerini yeniden kurdu

İran, Afrika Boynuzu'nda yer alan Cibuti ile yedi yılı aşkın bir süre önce kesilen diplomatik ilişkilerini yeniden kurduğunu açıkladı.

Ortadoğu’nun iki önemli ülkesi olan Şii çoğunluklu İran ve Sünni çoğunluklu Suudi Arabistan'ın mart ayında Çin'in aracılığı ile diplomatik bağlarını yeniden kurması ardından, İran hükümeti Cibuti ile de ilişkilerini yeniden kurduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan'da Şii bir din adamının edilmesi ve Ocak 2016'da Tahran'da Suudi büyükelçiliğine düzenlenen saldırının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kesilmişti.

Cibuti ve diğer Arap Ligi ülkeleri de bir dayanışma gösterisi olarak Tahran ile diplomatik bağlarını koparmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan, X (eski adıyla Twitter) üzeri yaptığı açıklamada "Bugün İran ve Cibuti resmi bir açıklamayla diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını duyurdu" dedi.

Bu duyuru, Emir Abdullahiyan ile Cibutili mevkidaşı Mahamud Ali Yusuf arasında New York’taki BM Genel Kurulu toplantısı sırasında yapılan görüşmenin ardından geldi.

Cibuti Kızıldeniz'in kıyısında, İran ve Suudi Arabistan’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen'in hemen karşısında yer alıyor.

Perşembe günü İran Dışişleri Bakanlığı, İran ve Cibuti'nin "dostane ilişkilerini daha da geliştirme" ve çeşitli alanlarda "işbirliğini güçlendirme" konusunda anlaştıklarını açıklamıştı.