İran’dan ABD’ye yaptırım misillemesi

ABD’nin İran’a karşı açıkladığı yeni yaptırımlara İran’dan da aynı şekilde misilleme geldi.

İran ile nükleer konuda müzakerelerin sürdüğü bir sırada Washington salı günü İranlı iki kurum ve sorumlulara karşı “insan haklarını ihlalden” dolayı yaptırım uygulama kararı aldı.

İran da ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırımlara sunduğu gerekçeleri kelimesi kelimesine alarak, ABD’li bireyler ve kurumlara karşı yaptırım kararı aldı.

İran yargı erki başkan yardımcısı Kazım Garibabadi, “insan haklarını ihlal etmekle” suçladığı ABD’li kurum ve bireylere karşı yeni yaptırım listesinin yakında yayınlanacağını bildirdi.

İran yargı sistemine bağlı haber ajansı Mizan’a göre aynı zamadna İnsan Hakları Komitesi Genel Sekreteri olan Garibabadi, ABD'yi “siyasi hedeflere ulaşmak için sahte insan hakları gerekçesiyle boş yere yaptırımları kullanmakla” suçladı.

ABD Hazinesi salı günkü açıklamasında "otoriterlikle savaşmaya devam edeceklerini" ve "bireylerin insan haklarını ve temel özgürlüklerini kullanmak isteyenlere yönelik şiddetli baskı yapanların hesap vereceği gerçeğini” desteklemeye devam edeceklerini belirtti.