İspanya’da sosyalist Pedro Sanchez bir dönem daha başbakan

İspanya Parlamentosu, oylama sonucunda Pedro Sánchez'i İspanya'nın başbakanı olarak bir dönem daha seçti.

Sosyalistler, iki gün süren gergin tartışmaların ardından 179 milletvekilinin oyunu alarak 176 olarak belirlenen salt çoğunluğun üzerine çıktı ve Sánchez'i tekrar başbakanlığa taşıdı.

Meclis Başkanı Francina Armengol, meclisin Pedro Sánchez'e güvenoyu verdiğini açıkladı.

Bu güvenoyu, 23 Temmuz'daki parlamento seçimlerinden bu yana devam eden çıkmazı sona erdirecek ve Sánchez'in aşırı sol Sumar koalisyonundaki müttefikleriyle yeni bir hükümet kurmasına olanak tanıyacak.

Başbakan, parçalı bir parlamentoda hayati önem taşıyan bir dizi bölgesel partinin desteğini almak için sıkı pazarlıklar yapmak zorunda kalmıştı.

Sánchez, özellikle Belçika'ya sığınan Katalan bağımsızlıkçı Carles Puigdemont'un partisinin desteğini aldı.

Puigdemont'un partisi, Sánchez'i desteklemeyi kabul ederek, kovuşturmaya uğrayan bağımsızlık yanlısı aktivistler için bir af yasasının yakında kabul edilmesini mümkün kıldı.

Başbakan Sánchez, yeni görevindeki önceliklerini milletvekillerine açıklarken, affın geçmişteki "yaraları kapatmayı" amaçladığını ve diyalog ve bağışlama yoluyla İspanya'nın birliğini güvence altına almak istediğini belirtti.

Ancak sağcı muhalefet, Sánchez'i iktidarda kalmak için affı kabul etmekle suçlayarak, bu tedbirin hukukun üstünlüğünü ihlal edebileceği uyarısında bulunuyor. İspanya'da affa karşı çıkanların düzenlediği gösteriler ise devam ediyor.