Bangladeş’te binlerce işçi eylemde, anayollar kapatıldı
Bangladeş'te en az iki kişinin ölümüyle sonuçlanan birkaç günlük gösterilerin ardından çarşamba günü binlerce işçi, daha yüksek ücret talebiyle Dakka’nın ana yollarında barikat kurdu.
Bangladeş'te en az iki kişinin ölümüyle sonuçlanan birkaç günlük gösterilerin ardından çarşamba günü binlerce işçi, daha yüksek ücret talebiyle Dakka’nın ana yollarında barikat kurdu.
Büyük Batılı markalara tedarik sağlayan tekstil fabrikalarında çalışan binlerce işçi günlerdir eylem yapıyor.
Polise göre en az 5 bin tekstil işçisi başkentin Mirpur bölgesinde yollara barikatlar kurdu. Gerçek sayının çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.
Dakka Büyükşehir Polisi komiser yardımcısı Omar Faruq, çarşamba günü itibariyle "herhangi bir şiddet olayının" rapor edilmediğini söyledi.
ÇALIŞMA KOŞULLARI FELAKET DURUMDA
İşçiler aylık asgari ücretin 23 bin taka (190 Euro) olmasını talep ediyor; bu rakam mevcut 8 bin 300 takanın (70 Euro) yaklaşık üç katına denk geliyor.
Ülkede tek odalı bir eve bile 5 bin ila 6 bin taka ödemek gerekiyor. İşçiler 8 bin 300 taka ile geçinemedikleri tepkisinde bulunuyor.
Sendikalara göre, sektördeki dört milyon işçinin çoğu için ücret ve çalışma koşulları felaket durumda.
Sendikalara göre, güçlü imalatçılar birliği taleplerini göz ardı ederek yüzde 25'lik bir artış önerdiğinde işçilerin öfkesi patladı.
Bangladeş, Gap, H&M ve Levi Strauss gibi Batılı markalara tedarik sağlıyor. Ülke, Güney Asya ülkesinin yıllık 55 milyar dolarlık ihracatının yüzde 85'ini oluşturan yaklaşık 3 bin 500 fabrikalık tekstil endüstrisiyle dünyanın en büyük giyim ihracatçılarından biri durumunda.
Gösteriler geçen hafta başında başladı, ancak pazartesi günü Gazipur'da on binlerce işçinin greve gitmesi ve altı katlı bir fabrikanın ateşe verilerek bir işçinin öldürülmesiyle protestolar şiddetlendi. Polis ve protestocular arasında çıkan çatışmalarda ağır yaralanan en az iki işçi, hastanede hayatını kaybetti.
Eylemler sırasında polis ve iktidar destekçileri de işçilere saldırdı. Prothom Alo gazetesinin görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre, iktidar partisi eylemcilere karşı ateşli silahlar kullandı. Bazı işçiler, “iktidar partisi yandaşlarının halka saldırdığın” bildirdi. Patronlar ise ücret artışı yapmaya yanaşmıyor.