Ermenistan şubat ayından itibaren UCM resmi üyesi olacak

Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ermenistan’ın mahkeme katılmak için resmi başvuruda bulunduğunu ve şubat ayından itibaren üye olacağını açıkladı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Haçaturyan, UCM’nin kurucu metni olan Roma Statüsü'nü ekim ayında onayladı.

Ermenistan’ın bu girişimi, Rusya tarafından tepkiyle karşılandı. Özellikle Yukarı Karabağ’da Rusya’nın aldığı tutum nedeniyle Ermenistan’ın geleneksel müttefiki ile ilişkileri giderek kötüleşti.

Mart ayında UCM, Ukraynalı çocukların Rusya'ya "deport edilmesi" nedeniyle Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Lahey merkezli mahkemeden yapılan açıklamada "Statü Ermenistan için 1 Şubat 2024 tarihinde yürürlüğe girecek" denildi. 

UCM, "Ermenistan, Statü'ye taraf olan 124. Devlet ve Doğu Avrupa grubundan bunu yapan 19. Devlet olacak" diye ekledi.

UCM üyeleri, Putin'in kendi topraklarına ayak basması halinde onu tutuklamak zorunda.

Ermenistan UCM’ye üyelik ile Azerbaycan’a karşı kendisine koruma sağlamayı umut ediyor. Azerbaycan, eylül ayında Türk devletinin desteği ve garantör ülke olan Rusya’nın sessizliği ile Dağlık Karabağ’ı işgal etmişti.

Saldırının doğrudan bir sonucu olarak, Ermeni nüfusunun neredeyse tamamı, 1 Ocak 2024'ten itibaren kendisini feshedeceğini ilan eden Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni terk etti. Sadece birkaç gün içinde, 120 bin kişilik nüfusun büyük bir kısmı, dar Laçin koridoru boyunca Ermenistan'a doğru kaçtı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılmak, Ermenistan'ın Bakü'nün Dağlık Karabağ'da işlediğini belirttiği ve Azerbaycan'ın reddettiği "savaş suçları" ile ilgili soruşturmaları teşvik etmesini de sağlayabilir.

Ekim ayında Ermenistan, Lahey'de bulunan Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'da "etnik temizlik" yapmakla suçlamıştı. Bakü ise bu suçlamaları reddetti.