Nikaragua Tayvan ile ilişkileri kesti, ‘tek Çin’i tanıdı

Nikaragua, Tayvan ile diplomatik ilişkilerini keserek “tek Çin’i” tanıdı. Böylece Tayvan’ı tanıyan ülkelerin sayısı 14’e düştü.

Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada yaptığı yazılı açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti, tüm Çin'i temsil eden tek meşru hükümettir ve Tayvan, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır” dedi.

Moncada, Cumhurbaşkanı Daniel Ortega hükümetinin bugünden itibaren Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kestiğini ve “tüm resmi ilişki veya temas tiplerini durdurduğunu” belirtti.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı bu karar ardından “yürekten acı ve üzüntülerini” dile getirdi.

Çin yönetimi ise bunun genel eğilime uygun olarak “iyi bir tercih” olduğunu belirtti ve Nikaragua’yı kutladı.

Çin ile güçlü bir gerilim yaşayan ABD ise tüm demokratik ülkeleri Tayvan ile ilişkilerini arttırmaya çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu kopuş için "Nikaragua halkını demokratik ve ekonomik büyümeleri için sadık bir ortaktan yoksun bırakıyor" dedi.

Bakanlık, “Demokratik kurumlara, şeffaflığa, hukukun üstünlüğüne ve vatandaşları için ekonomik refahın teşvik edilmesine değer veren tüm ülkeleri Tayvan ile bağlarını artırmaya teşvik ediyoruz” diye ekledi.

Nikaragua’nın bu sürpriz kararı aynı zamanda Washington’un kasım ayında dördüncü kez cumhurbaşkanı seçilen Daniel Ortega’ya karşı yaptırımları arttırdığı bir sırada alındı.