İHD 26 yıldır kayıp olan Şimşek’in failleri sordu

İHD İzmir Şubesi, 26 yıl önce katledilen Sağlık-Sen Ankara Şubesi kurucusu Ayşenur Şimşek’in faillerini sorarak, “Kaç yıl geçerse geçsin biz Ayşenur Şimşek ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen eylemi online gerçekleştirdi. Eylemde 1995 yılında katledilen Sağlık-Sen Ankara Şube kurucusu Ayşenur Şimşek'in failleri soruldu.  Şimşek'in hikayesini İHD İzmir Şube yöneticisi Ahmet Çiçek paylaştı. 27 yaşındaki Eczacı Ayşenur Şimşek’in Ankara’da yaşadığını belirten Çiçek, Şimşek’in 90’lı yıllarda sağlık emekçilerinin örgütlenme çalışmalarının içinde yer aldığını kaydetti. 

‘CESEDİNE KİMSESİZLER MEZARINDA ULAŞILDI'

Çiçek şunları dile getirdi: “Bu çalışmaları yürüttüğü sırada iki kez gözaltına alındı ve ağır işkence gördü. Ailesini defalarca telefonla arayan kişiler ‘Bu işleri bırakmazsa sonu kötü olur’ diyerek tehditlerde bulundu. Hakkında yakalama kararı çıkartılan Ayşenur’un babası iki defa karakola çağırılarak ‘kızın gelip teslim olsun yoksa onun için hiç iyi olmayacak’ diye tehdit edildi. Ailesi son olarak 24 Ocak 1995 tarihinde Ayşenur’la görüştü ve o tarihten sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. Bunun üzerine emniyete, savcılığa ve İçişleri Bakanlığı'na başvuran aileye ‘Kızınız gözaltına alınmamıştır’ denildi. Tüm yasal girişimleri sonuçsuz kalan aile, 21 Mart 1995 tarihinde yaptıkları basın açıklaması ile bir arama kampanyası başlattıklarını duyurdu. Kampanya devam ederken 11 Nisan 1995 tarihli Milliyet Gazetesi'nde, Kırıkkale’de bulunan bir kadın cesedi haberi yayımlandı. Bu haber üzerine Kırıkkale Savcılığı’na başvuran aile, 12 Nisan 1995 tarihinde kızlarının bedenine Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaştı.”

'ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ'

Otopsi raporuna göre 28 Ocak 1995 tarihinde öldürülen Ayşenur Şimşek’in bedeninde işkence izleri olduğunu ifade eden Çiçek, kafasından ve göğsünden ateşli silahla yakın mesafeden vurularak katledildiğini aktardı. Şimşek'in cansız bedeninin 29 Ocak 1995 tarihinde Kırıkkale yolu kenarında bulunduğunu kaydeden Çiçek, şunları söyledi: "Daha önce gözaltına alındığı için emniyette parmak izi bulunmasına rağmen Ayşenur’un cansız bedeni üç hafta boyunca morgda bekletildikten sonra ailesine haber verilmeden ‘Kimliği meçhul kişi’ olarak Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilmişti. 26 yıldır Ayşenur Şimşek dosyasında etkin bir soruşturma yürütülmedi. Ayşenur’u kaybedenler, işkence ile katledenler cezasızlık zırhıyla korundu. Kaç yıl geçerse geçsin biz Ayşenur Şimşek ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz.”