MRAP'dan Abdullah Öcalan'a özgürlük yürüyüşüne destek

MRAP, yaptığı açıklama ile bugün Paris'te düzenlenecek olan Kürt Halk Önderi Öcalan'a özgürlük yürüyüşüne destek verdiklerini belirtti.

Halklar Arasında Dayanışma ve Irkçılık Karşıtı Hareketi (MRAP), bugün Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek olan Abdullah Öcalan'a özgürlük yürüyüşüne destek açıklamasında bulundu. Kürt Halk Önderi Öcalan'ın, 1999 yılından bu yana esir alındığı ve son 10 yıldır ağır tecrit altında tutulduğu hatırlatılan açıklamada, bu 10 yıl içerisinde ailesi ve avukatları ile sadece birkaç kez görüştürüldüğüne vurguda bulunuldu.

Uluslararası sözleşmelere aykırı olan bu uygulamaya karşı Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde on binlerce tutsağın açlık grevinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "30 yılı aşkın savaşın ardından, 21 Mart 2013 tarihinde barış süreci başlatılmış ve 28 Şubat 2015’de tarihi kabul edilen Dolmabahçe anlaşmalarına varılmıştır. Ancak Erdoğan mevcut müzakerelere son vererek, Kürt halkına ve siyasi çözümü savunan herkese karşı olağanüstü bir savaş başlattı.

Kürt şehirleri yerle bir edildi, binlerce sivil katledildi. 17 belediye başkanı ve pek çok seçilmişin de aralarında bulunduğu binlerce Kürt siyasi aktivist tutuklandı. 25 eşbaşkan da görevlerinden alındı, yerlerine Fransa'da Vichy rejimi altında valiler tarafından atanan belediye başkanları gibi, hükümet tarafından yöneticiler atandı. Tutuklananlar arasında HDP'li iki eşbaşkan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da yer alıyor."

BİNLERCE SİVİLİ KATLETTİLER

Türk devletinin Kürt halkına yönelik savaşın sadece Türkiye sınırlarında olmadığı belirtilen açıklamada, "Cihatçı paralı askerlerden oluşan bir ordu tarafından destek alan Erdoğan, Rojava'nın (Kuzey Suriye) bir bölümünü, özellikle Efrîn'i, işgal etti. Saldırılar düzenledi, binlerce sivili katletti ve etnik temizlik kampanyasına girişti. Erdoğan'ın suçlamalarının aksine Öcalan, Kürdistan'ı Türkiye'den ayırmaya değil, Nisan 2015'te sunduğu "yol haritasında" Kürt halkının siyasi ve kültürel haklarına saygı gösteren demokratik konfederalizm çağrısında bulunuyor.

MRAP, Kürt halkının haklarına meşru saygıda siyasi bir çözüm olmadan Türkiye'de barış ve demokrasi olamayacağını, bu da Türk hükümeti ile Kürt halkının kendi seçtiği temsilci arasındaki müzakerelerin yeniden başlamasından geçerek gerçekleşebileceğini tekrar ediyor. Ciddi anlamda müzakerelerin başlaması için Öcalan'ın serbest bırakılması gerekiyor! Öcalan'ın serbest bırakılması çağrısı sadece bir adalet sorunu değil, aynı zamanda Türkiye'de barış ve demokrasi için yol alma çağrısıdır.

MRAP, 13 Şubat'ta saat 13.00'da Paris'te düzenlenecek olan Abdullah Öcalan'a özgürlük yürüyüşünü destekliyor.